Сауна през лятото

26.06.2018

Това звучи горещо, нали? Разбираме те - може би се чудиш, защо някой би помислил да увеличи още повече неприятната лятна жега, като използва сауна. Но тук в Хотел „Хисар“ можем да те уверим, че сауната е приятна, независимо по кое време в годината я използваш.

Ето няколко добри причини да пробваш:

Детоксикация

Сауните са много полезни, заради това, че помагат на тялото да се освободи от токсините, на които се излагаме всеки ден. Само 15-20 минути на ден в сауната са достатъчни, за да се отварят порите, което позволява на инфрачервената топлина да проникне дълбоко в кожата и да изкара токсините, като чрез изпотяването излиза всичката тази мръсотия. Това от своя страна укрепва имунната система.

Контролиране на теглото

Топлината в сауната ти помага да гориш калории - основно чрез изпотяването. След сауната си направи студен душ, или поплувай. Когато направиш тази бърза промяна от горещо към студено, сърдечната ти честота се увеличава, но до 60%, и по този начин имитира ефекта, който умерена тренировка има върху тялото.

Сърдечно здраве

Говорейки за сърдечна честота, ежедневната употреба на сауна също подобрява сърдечно-съдовата и дихателната функция. Топлината на сауната повишава вътрешната телесна температура, което помага на кръвоносните съдове да се разширяват, като по този начин се подобрява кръвоснабдяването на тялото (част от причината, поради която сауната помага при възпаление).

При болки в мускулите и ставите

Топлината също така намалява възпалението в ставите и мускулите, помага за облекчаване на ежедневния стрес и напрежение, както и на различни хронични болки. Топлината в сауната също помага за освобождаване на ендорфини, които могат да отвлекат вниманието от болезнеността на тялото.

По-добър сън

Температурата на тялото ни намалява, когато спим и тялото е напълно отпуснато. Когато отидеш на сауна точно преди лягане и увеличиш телесната си температура, след като излезеш тялото ти се изстудява по-бързо. Това ти помага да заспиш по-бързо и да имаш по-дълбок сън през цялата нощ.

Макар че може да не считаш сауната за приятна активност през лятото, очевидно е, че тя може да бъде много полезна и да бъде едно приятно преживяване, без значение, в кой сезон я използваш.