Лечебната минерална вода на Хисаря

31.03.2018

Малкият град в подножието на Средна гора в Централна България помага за лечение на различни заболявания и предлага подмладяващо СПА лечение. Хисаря, един от най-известните СПА и уелнес курорти в България, продължава да привлича хора, които вярват, че силният дух живее в здраво тяло.

Зимата в Хисаря е мека. Пролетта носи аромата на цветя, а лятото е прохладно. Несъмнено най-голямото съкровище на Хисаря са неговите минерални извори. Градът разполага с 22 извора, всеки от които се отличава с уникален химичен състав. Лечебните свойства на тези води били открити от древните римляни, които били привлечени от изобилието на района, и основали укрепения град Диоклецианопол, заради римският император по онова време Диоклециан (285-305). Днес град Хисаря е запазил останките от крепост, квартали, раннохристиянски базилики и административни сгради. Разхождайки се из града се вижда укрепената каменна стена на някогашния римски град, както и останки от римски бани. В миналото баните на Хисаря са предлагали релаксация и стимулиране на здравето. Посетителите тогава са преминавали подмладяващи и разкрасяващи процедури, извършвани от друиди.

Понастоящем минералните бани на Хисаря, заедно и новите спа центрове, приемат голям брой гости от България и чужбина. Хотел „Хисар“ предлага модерни СПА и уелнес съоръжения. Интересът към СПА центъра е толкова голям, че има дни и сезони, когато е препълнено. Съвсем естествено градът получава повечето от гостите си през топлите месеци. Минералните води на Хисаря са подходящи за бъбречни заболявания и такива на стомашно-чревния тракт.

Температурата на водата на изворите е около 52 градуса. Водата е слабо минерализирана, с магматичен произход на инфилтрацията, хидрокарбонат-натрий, богата на сулфат метасилициева киселина, флуорид и радон.

Човешкото тяло се състои от 75% вода. Обикновено лечението с минерална вода в Хисаря се предлага чрез пиене, къпане, вдишване, гаргара и др.

Въпреки слабата минерализация, химичните елементи в минералната вода са в пълна йонна дисоциация, което означава, че са активни. Много лесно и напълно се абсорбира през кожата, лигавицата на храносмилателната система и дихателната система. Питейната вода има специфичен положителен ефект върху всички органи и системи.

Снеговалежите и минус температурите, характерни за зимния сезон, не могат да изплашат посетителите - вместо това те трудно излизат от откритите топли плувни басейни. Не само лечебните свойства на минералната вода на Хисаря го правят толкова уникален. Също така има релаксиращ ефект върху тялото и след първото третиране с минерална вода, кожата ви става мека като коприна! Със сигурност можете да се доверите на физиотерапевтите и масажистите на Хисаря!

След хубаво лечение можете да се разходите из останките на бившия град Диоклецианопол и да се отпуснете в местните ресторанти, за да опитате вкусни ястия от района. Сега, когато зимата свърши, ще бъдете очаровани от зелените паркове на Хисаря, изпълнени с аромати на редки дървесни видове.